Algemeen
Warmte kan direct door verbranding van biomassa of biobrandstoffen worden opgewekt. Beter is de restwarmte te gebruiken uit biomassa verwerkingsprocessen en de opwekking van elektriciteit (via WKK). Warmte is in te zetten voor:
- wijkverwarming en verwarming van industriële ruimtes, kantoren, zwembaden etc.;
- drogen van materialen, met name ook biomassa stromen binnen het ECP;
- verwarming/koeling van industriële processen;
- het produceren van koude (absorptiekoeling).
Aanvullende informatie
Belangrijke aandachtspunten voor de productie en gebruik van warmte als output:
- Warmte kan beschikbaar zijn in verschillende kwaliteiten: temperatuur, debiet en medium kunnen sterk verschillen. Bij het kunnen ‘verkopen’ van het ‘product’ warmte is het belangrijk te weten welke temperatuur gewenst is. Bij wijkverwarming en verwarming van kassen is die niet zo hoog en kan eerder ‘laagwaardige restwarmte’ uit andere processen worden ingezet. In warmtenetten wordt 90°C en tegenwoordig vaker zelfs 70°C als ingangstemperatuur aangehouden. Bij industriële processen is vaak een hogere temperatuur gewenst. Gewenste temperaturen zullen veelal hoger dan 150°C zijn. De warmteoverdracht kan via een opgewarmd medium zijn, oververhitte stoom of thermische olie tot 400°C, of direct dan meestal met gas of elektrisch.
- De warmte moet daarvoor dan specifiek worden opgewekt en is in dat geval dus geen ‘restwarmte’ maar hoogwaardige warmte. De restwarmte die overblijft na het gebruik van deze hoogwaardige warmte in een industrieel proces kan overigens soms wel weer nuttig worden ingezet.
- Daarnaast is de warmtevraag bij bijvoorbeeld wijkverwarming seizoensgebonden; bij industriële processen is dit vaak in mindere mate het geval.
- Belangrijke factoren bij het optimaal kunnen benutten van restwarmte is de afstand tot een gebruiker en de al dan niet aanwezigheid van een warmtenet. Beide bepalen in belangrijke mate de investeringen die nodig zijn en daarmee de economische haalbaarheid. Het reeds aanwezig zijn van een warmtenet kan de economische haalbaarheid verbeteren. De noodzakelijke investeringen worden daarnaast door meer partijen gedragen.
- Bij het benutten van de warmte door verschillende partijen dient de nodige aandacht te gaan naar leveringszekerheid, back-up systemen etc.
- Een goed contract voor de levering van warmte is cruciaal. In dit contract dienen niet alleen de technische voorwaarden, de overdrachtsgrenzen te worden vast gelegd maar dienen ook de nodige financiële koop- en verkoopwaarden van de warmte te worden afgesproken.