Biogas

Algemeen

Biogas wordt geproduceerd door het vergisten onder anaërobe (zonder toevoeging van lucht) omstandigheden van biomassa met een hoog vochtgehalte, zoals GFT, mest, maïs, voedingsafval, etc. Er is sprake van ‘natte vergisting’ als de biomassa ‘vloeibaar’ is, zoals bij mestvergisting, soms met extra biomassa (covergisting) eraan toegevoegd. ‘Droge vergisting’ vindt plaats als de biomassa ‘in een vaste massa’ in een ruimte wordt gebracht die daarna lucht/gas-dicht wordt afgesloten.

Het gas dat ontstaat is in hoofdzaak een mix van methaan (CH4) en koolstofdioxide (CO2). Daarnaast bevat het H2S die sterk ruikt (rotte eieren) en zeer giftig is. Bij directe verbranding is dat meestal geen probleem (er wordt dan wel SO2 uitgestoten), maar voor andere toepassingen moet dat verwijderd worden.

Bij het gebruik van biogas kan reiniging (met name H2S) en/of upgrading tot biomethaan (groen gas) (het verwijderen van inerte componenten zoals CO2) gewenst zijn.

Aanvullende informatie

Biogas kan gebruikt worden voor directe energie-opwekking of na opwerking tot bio-methaan ('groen gas’).

Directe energie-opwekking kan bv. zijn:

  • warmte door directe verbranding of in een WKK voor gecombineerd elektriciteit en warmte;
  • mechanische energie via een gasmotor, eventueel ook weer met warmtewinning uit de uitlaatgassen.

Belangrijke aandachtspunten voor de productie en gebruik van biogas (dus zonder upgrading) zijn:

  • Bij de productie van biogas moeten de nodige veiligheidsmaatregelen genomen worden bij het omgaan met dit gas.
  • Gezien het feit dat vergisting een biologisch proces is dat niet zomaar kan aan- of afgezet kan worden op korte termijn, dient nagedacht te worden over de mogelijkheden om biogas te bufferen voor korte/middellange termijn of in het voorzien van een back-up plan indien warmte, elektriciteit of mechanische energie gegarandeerd beschikbaar dient te zijn.
  • Het zuiveren van het biogas is nodig naargelang de oorsprong van het biogas en welke toepassing er voor gevonden is. Ketels die louter warmte produceren uit biogas hebben andere voorwaarden dan biogasmotoren, microturbines of Stirlingmotoren.
  • Bij de verbranding van biogas horen naargelang de grootte van installatie ook de bijhorende emissiewetgevingen waar men zich aan dient te houden. Deze zijn gebaseerd op Europese voorschriften, maar zijn specifiek per land uitgewerkt.