Bio-waterstof

Algemeen

Waterstof is een veelgebruikte component in de chemische industrie en de petrochemie, maar wordt doorgaans uit fossiele bronnen geproduceerd (vooral uit aardgas). Daarnaast ontstaat waterstof ook als bijproduct in de procesindustrie. Een andere productiemethode van waterstof is elektrolyse van water.

Waterstof kan ook uit biomassa worden geproduceerd, via biologische route, of thermochemisch via het syngas platform. 

Het thermochemische proces is vooral van belang voor de omzetting van droge biomassa in grootschalige bio-energie installaties. Het biologische productiesysteem heeft als groot voordeel dat biomassa met een hoog vochtgehalte gebruikt kan worden. Deze biologische route is ook geschikt voor toepassing op kleinere schaal, bijvoorbeeld in de buurt van de locatie waar biomassa geproduceerd wordt.

Toepassingen:

Directe toepassing als energiedrager:

  • Waterstof kan een (aangepaste) verbrandingsmotor aandrijven. Een andere manier is met behulp van een brandstofcel, waarbij ook veel hogere rendementen kunnen gehaald worden.
  • waterstof kan ook in stationaire toepassingen als brandstof gebruikt worden (mogelijk ook in brandstofcellen voor directe productie van elektriciteit).
  • Grote hoeveelheden waterstof worden gebruikt als raketbrandstof, in combinatie met zuurstof of fluor.

Industriële toepassingen:

  • De meest belangrijke toepassing van waterstof is de ammoniak synthese.
  • Waterstof wordt veel gebruikt tijdens brandstofproductie, onder andere tijdens hydrocracking (waarbij grotere moleculen worden afgebroken tot kleinere moleculen), en tijdens zwavel eliminatie.
  • Grote hoeveelheden waterstof worden verbruikt tijdens katalytische hydrogenatie van onverzadigde plantaardige oliën voor de productie van vaste vetten.
  • Hydrogenatie wordt toegepast tijdens de fabricage van organische producten.

 

Enkele referenties: