Biobased Delta

Zuidwest-Nederland is al volop aan de slag met biobased economy, gezien de lopende projecten. De regio is met bedrijven bezig om een versnelling aan te brengen (door middel van zogenaamde schaalsprongprojecten). Bedrijven maken (nu al) gebruik van kennisinstellingen (zoals de WUR, Universiteit van Gent, Universiteit Twente, TU Delft). Het ‘toepassingsgerichte karakter’ van de biobased economy in Zuidwest-Nederland is de belangrijkste reden waarom de regio Zuidwest (in nauwe samenwerking met Vlaanderen) voorop loopt in Nederland en Europa. Bovendien zijn de toepassingen complementair aan andere regio’s (waaronder Delft-Utrecht-Wageningen, Zuidoost-Nederland en Noord-Nederland). De toepassingen richten zich steeds meer op de drie kernthema’s building blocks voor chemicaliën en materialen, vergroening procesindustrie en groene grondstoffen.

In deze Agenda  van de provincies Zeeland en Noord-Brabant– die een Propositie naar topgebieden van Rijk en Europa 2020 inhoudt - is een investeringsplan op hoofdlijnen uitgewerkt tot en met 2020. Dit investeringsplan wordt onderbouwd door ruim 120 reeds lopende en recent afgeronde projecten met een investeringsvolume van 400 miljoen euro (in projecten waarin bedrijven, overheden en kennisinstellingen hebben geïnvesteerd). De regio wil de biobased economy een extra impuls geven door de ‘Schaalsprongprojecten’.

Nu al zijn projecten afgebakend en getrokken door bedrijven bekend van ongeveer 340 miljoen euro. Er zal op korte termijn hard aan worden getrokken om de financiering rond te krijgen, waarbij het uitgangspunt is dat het bedrijfsleven het overgrote deel van die investeringen voor haar rekening neemt. Omdat nu al zicht is op een investeringsvolume van 340 miljoen euro (en kijkend naar de investeringen van 400 miljoen in de afgelopen jaren), is het ambitieniveau om in de periode 2011-2020 600 miljoen euro te investeren in de Biobased Economy in Zuidwest-Nederland, realistisch te noemen. Daarbij geldt wel de kanttekening dat de investeringen minder op bio-energie worden gericht, maar dat de focus ligt op de drie kernthema’s van dit investeringsplan (building blocks voor chemicaliën en materialen; vergroening van de procesindustrie; (nieuwe) agrarische (en aquatische) grondstoffen). De schaalsprongprojecten geven extra versnelling aan de verduurzaming en vergroening van de procesindustrie en het versterken van de relaties tussen landbouw en procesindustrie. De extra inspanningen rond de schaalsprongprojecten worden ingebed in een integrale aanpak via vijf pijlers (R&D en kennis; werkprogramma’s voor bedrijven; toplocaties; promotie en acquisitie; oprichting Investeringsfonds).