11.3.3 Europa

Europese inzet en activiteiten

In het streven naar een energie en grondstof efficiënte economie heeft de Europese Unie een grote rol toebedacht aan de regio’s. De toekomstige duurzame bio-economie is een regionale zaak en dat wordt de inzet van het Europese beleid. Nu is duidelijk dat de nieuwe welvaart lokaal en op het platteland wordt geschapen. Aandacht voor innovaties in de regio is daarom noodzakelijk.

Op een Brusselse bijeenkomst over ‘Partnering  for the Bioeconomy in the European Regions’, mede georganiseerd door de ‘Committee of the Regions’ waren veel Europese ambtenaren en belangstellenden van bedrijven uit alle 27 landen van de Unie op af gekomen. De bio-economie (Europees jargon voor landbouw en alle verwerkende industrieën van landbouwproducten) omvat in Europa 22 miljoen werknemers (bijna 10% van de werkgelegenheid in de EU), die gezamenlijk meer dan 2.000 miljard waarde genereren. In de regio is de bevolking nauw betrokken bij de beleidsformulering én uitvoering: daar worden de mooie voornemens tot werkelijkheid gemaakt. Het regiobeleid van Europa is dus inderdaad belangrijk en het is nieuw.

Interreg IVB NWE programma 'Strategische Initiatieven': deze verwijzen naar projecten die van groot thematisch belang zijn voor de geografische regio. Vijf thematische gebieden zijn geïdentificeerd als strategisch belangrijk voor Noord-West Europa. Bij meer dan de helft van deze thema’s speelt de biobased economie een wezenlijke rol.

  1. vervoer en logistieke ketens;
  2. productie en consumptie van energie uit hernieuwbare bronnen;
  3. de ontwikkeling van capaciteit voor innovatie en kennisgebaseerde economie;
  4. de uitdagingen van de demografische veranderingen en immigratie en;
  5. de aanpassing aan de ruimtelijke effecten van de klimaatverandering.

LoCaRe - Low Carbon Economy Regions: Zes Europese regio’s hebben zich verenigd in een gezamenlijk Interreg IVC-project om met behoud van de werkgelegenheid en welvaart regionaal en lokaal CO2 emissie te verminderen. De doelstelling is om op regionaal en lokaal niveau C-efficiënte oplossingen te ontwikkelen en tegelijkertijd bij te dragen aan de economische groei.

De oplossingen zullen in een samenwerkingsverband tussen gemeenten en regio’s uit heel Europa ontwikkeld worden tijdens een aantal activiteiten. De zes regio’s zijn: Regio Syddanmark (Denemarken), Västra Götalands regionen (Zweden), Principado de Asturias (Spanje), Regione Emilia-Romagna (Italië), Gorenjska (Slovenië) en Provincie Zeeland (Nederland).

De regio’s zullen met drie strategische thema’s werken, te weten Nieuw Klimaat, Nieuwe Energie en Nieuw Leiderschap (New Climate, New Energy and New Leadership). Lokale overheden worden uitgenodigd voor deelname en samenwerking aan subprojecten. Hierbij komt het gebruik van duurzame of hernieuwbare energie in lokale energiesystemen aan de orde eveneens CO2-afvang en CO2-opslag, overheidsaanbestedingen, CO2-arme territoriale planning en de participatie van burgers.

Duidelijk mag zijn dat zowel op Europese, als op nationale schaal, als ook in de regio’s de potenties worden erkend van biomassa om te komen tot een energie en grondstof efficiënte economie die toekomstwaarde heeft.