11.3.1 Nederland

Het huidige Nederlandse innovatiebeleid voor de economie is gebaseerd op het ‘Topsectorenbeleid’. Een 9-tal economische sectoren wordt internationaal zo sterk geacht dat de inspanningen van overheden, bedrijven en onderzoekscentra worden gebundeld om de wetenschappelijke (theoretische) kennis door praktijkgerichte innovaties ook daadwerkelijk tot toonaangevende commerciële toepassingen te brengen die in de open globale economie ook leidend kunnen zijn. De subsidiemiddelen van de overheid gaan in overwegende mate naar deze topsectoren. De samenwerking en uitwerking in concrete projecten wordt neergelegd in innovatiecontracten tussen de 3 O’s: overheden, ondernemers en onderzoekscentra. Het thema biomassa in de brede zin van bio based economy is een sector overstijgend thema dat in de topsector van chemie en van energie een belangrijke schakel is, maar ook op zichzelf een belangrijke rol in de toekomstgerichte economie speelt. Klik hier voor de samenvatting van het innovatiecontract biobased economy.

Biobased Economy in Gelderland

Op verschillende plaatsen is de regionale ontwikkeling van de economie sterk gekoppeld aan biobased zaken en het vormt onderdeel van initiatieven om de regio's leefbaar en toekomstbestendig te maken. In Gelderland is zo’n biocluster het doel van een geïntegreerd project. ‘Eerst lag het accent alleen op het stimuleren van de productie van bio-energie. Dit kwam voort uit het feit dat hier veel vraag naar was. Via het project Biogas Infrastructuur Oost-Nederland investeert de regio de Achterhoek samen met distributiebedrijf Alliander nog altijd fors in de productie en het transport van biogas, maar tegelijkertijd zijn onze inspanningen in de biobased economy fors verbreed. Het accent verschuift meer en meer naar hoogwaardige toepassing van biomassa.’ Het vehikel waarmee de provincie Gelderland deze verschuiving wil faciliteren is het Bioeconomy Innovation Cluster (BIC) Oost-Nederland. Het BIC Oost-Nederland verbindt namelijk de al gerealiseerde projecten als AlgaePARC met bioraffinageprojecten die in ontwikkeling zijn.' Met het BIC Oost-Nederland wordt de biobased economy langs drie sporen gestimuleerd: algen en verse biomassa, lignocellulose en vezels en tenslotte mest en slib.

Biobased Delta

In ZuidWest Nederland wil het project Biobased Delta de motor van de toekomstige groene economie zijn. De Biobased Delta is de overkoepelende organisatie waarin bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen in Zuidwest-Nederland de krachten hebben gebundeld. Doel van de samenwerking is de product- en marktontwikkelingen in en door bedrijven in groene producten en processen te versnellen, en daarmee ook te zorgen voor investeringen in de delta. Dat gebeurt door het koppelen van agro-food aan de (chemische) procesindustrie (zie link). Op internationaal niveau profileert de Biobased Delta zich als biobased economy hotspot in Europa, samen met partners in Vlaanderen en Zuid-Holland. Het beleid van de provincies Zeeland en Noord-Brabant wil deze ontwikkeling ook met financiële medewerking ondersteunen.

Het Biobased Delta netwerk bestaat uit enkele honderden bedrijven en kennisinstellingen. Dat zijn de pioniers in diverse economische sectoren. Op basis van de resultaten in lopende en nieuwe projecten en programma’s moet in de komende jaren de brede beweging in de agrofood, de industrie en de samenleving op gang komen. Biobased Delta heeft daarvoor haar eigen uitvoeringsorganisatie, waarin bedrijven, kennisinstellingen, ontwikkelingsmaatschappijen, overheden, Kamer van Koophandel en Syntens intensief en op unieke wijze samenwerken.