De site in Beerse/Merksplas verwerkt momenteel al jaarlijks circa 60.000 ton GFT en groenafval. De nodige voorzorgsmaatregelen voor buurtbewoners zijn hiervoor reeds genomen nl. afspraken werden gemaakt rond het vrachtvervoer dat de biomassa-stromen aan- en afvoeren naar de site. De bijkomende biomassastromen zouden verder ingepast worden in dit logistieke plan.
Verder heeft IOK Afvalbeheer geïnvesteerd in een overdekte composteerhal voor GFT met biofilters om geurhinder te voorkomen. Deze composteerhal en de biofilters zullen ook in het ECP in het concept geïntegreerd zitten om mogelijke geurhinder te voorkomen.
Tijdens het ECP project hebben IOK Afvalbeheer en Vito er ook voor gezorgd dat de scenario's gedragen werden door lokale partners. Tijdens de klankbordgroepvergaderingen werden de voor- en nadelen van elk scenario besproken naar draagvlak:
- Zo is er in het scenario van een biogasleiding gezocht naar mogelijk lokale afnemers en deze zijn gevonden met name de Kolonie Merksplas.
- In het scenario opschoning biomethaan en gebruik als transportbrandstof, was het duidelijk dat een tankstation plaatsen op de site in Beerse/Merksplas voor veel extra vrachtbewegingen ging zorgen, wat niet gewenst was. Vandaar dat via injectie op het aardgasnet een biomethaan tankstation in Geel op een andere site van IOK Afvalbeheer de meest gewenste invulling van dit scenario was.