8.3 Financieringsmodellen

Financiering van een ECP project is in veel gevallen niet veel anders dan de financiering van andere projecten. Als een initiatiefnemer een goed plan heeft, maar zelf het geld niet heeft om de investering te bekostigen, zoekt hij geld bij andere partijen en/of overheden. Hierbij heeft elke partij een eigen belang. Voorbeelden hiervan zijn partijen die vanuit hun eigen achtergrond geïnteresseerd zijn zoals energiebedrijven, apparatenbouwers of groenverwerkers en partijen waarbij het puur om het financieel rendement gaat zoals (informele) investeerders. Banken kunnen fungeren als financiers van vreemd vermogen, waarbij ze – vanwege de verantwoordelijkheid die ze dragen ten opzichte van hun spaarders – een zo groot mogelijke zekerheid willen verkrijgen dat hun geld, met rente, terugkomt. In bijgevoegde tabel worden diverse financieringswijzen voor ECP projecten behandeld.

Net als voor andere complexe investeringen in de energiesector is goede financial engineering van groot belang om kosten en risico’s laag te houden. Bij financial engineering gaat het erom het project zo te structureren dat een goede mix aan financieringscomponenten kan worden aangeboden. Bij deze mix is het zaak om elk specifiek onderdeel van de investering te matchen met een financieringsbron met vergelijkbare karakteristieken. Zo kunnen leningen met hoge terugbetalingzekerheid goed gekoppeld worden met spaartegoeden. Evenzo kan risicokapitaal goed gekoppeld worden met aandelen in fondsen die de financier uitgegeven heeft met gelijk risicoprofiel (bijvoorbeeld groenfondsaandelen). Door een goede matching kunnen risico’s worden doorgegeven aan de uiteindelijke geldverstrekker en blijven deze voor de financier laag. 

Een aantal financieringswijzen is ontwikkeld om fiscale redenen. De fiscus draagt bij aan het succes van het project en helpt met het verlagen van de kosten voor het aantrekken van kapitaal. De basis van elke goede financiering blijft echter een goed inhoudelijk project. Dit blijft onverminderd van kracht. Hoe goed en doordacht een financiering ook moge zijn, van een slecht inhoudelijk project valt geen goed project te maken!

Een andere vorm van financiering en organisatie van een project is werken met een leverancier van energiediensten of ESCO (Energy Service Company). Indien voor de ECP's volgens de filosofie van een energieprestatiecontract en een ESCO zou worden gewerkt, dient bovendien op een aantal bijzonderheden te worden gewezen. Voor het overige beschikken de contractspartijen (de eigenaar van het net en de ESCO) over een ruime contractuele vrijheid bij het bepalen van de inhoud van het energieprestatiecontract. Noodzakelijke bepalingen betreffen onder meer een clausule aangaande de rendementsgarantie en een clausule aangaande de financiering.