Administratiefrechtelijke wetgeving

Domeinconcessie:

Voor het gebruik van het openbaar domein zal het nodig zijn een domeinconcessie (ook wel domeinvergunning genoemd) te bekomen. Hierbij geldt het voorbehoud dat de verplichting tot het bekomen van een domeinconcessie enkel geldt voor private personen of overheden, die niet de eigenaar van het betreffende openbaar domein zijn. De overheid die eigenaar is van het betreffende openbaar domein kan er immers zo over beschikken.
In de rechtsleer wordt een onderscheid gemaakt tussen twee types domeinconcessie:
  • Een stationeervergunning is een vergunning die de tijdelijke oppervlakte-inneming van het openbaar domein toelaat. Deze vergunning geeft echter geen toelating om werken uit te voeren in de grond zelf;
  • Een wegvergunning is een vergunning die een langere, en vaak met een grondinneming gepaard gaande, inneming van het openbaar domein toelaat. De term wordt voornamelijk gebruikt in het kader van een domeinbezetting langs wegen.
Wet op het gebruik van het openbaar domein:
 
De wet op het gebruik van het openbaar domein bepaalt dat verenigingen van gemeenten (bv. IOK) en concessiehouders van openbare diensten of van diensten van openbaar nut, het recht hebben om, op hun kosten, op of onder de pleinen, wegen, straten, paden, waterlopen en vaarten, die deel uitmaken van het openbaar domein van de provinciën en de gemeenten, alle werken te laten uitvoeren welke voor het aanleggen en het onderhouden van de leidingen, inzonderheid van de gas- en waterleidingen, nodig zijn. Deze wet is een algemene wet die geldt voor infrastructuur waarvoor geen specifieke regeling geldt. Het betreft dus een soort van ‘fall back’-regelgeving.
 
Retributiebesluit:
 
Het Retributiebesluit betreffende het privatieve gebruik van openbare wegen en waterwegen bepaalt voor het Vlaamse Gewest verder dat een domeinvergunning noodzakelijk is voor het gebruik van het openbare domein van de wegen en de waterwegen en hun aanhorigheden, de zeewering en de dijken die ressorteren onder het beheer van het Vlaamse Gewest voor leidingen, netwerken en lokale installaties van algemeen en privaat belang (art. 26). In beginsel zal deze vergunning voor onbepaalde duur worden verleend (art. 5). Wel zal een retributie voor dit privatieve gebruik noodzakelijk zijn.
 
KLIP/KLIM:
 
We wijzen er op dat via het  Vlaams Kabel en Leiding Informatie Portaal (KLIP) de verplichte planaanvraag kan worden ingetekend en doorgestuurd naar de betrokken Kabel- en Leidingbeheerders. Gelijkaardige informatie dient tevens te worden opgevraagd via het Federaal Kabel en Leiding Informatie Meldpunt (KLIM. ) Aldus kan de nodige informatie over reeds bestaande kabels en leidingen worden bekomen en kan schade aan deze kabels en leidingen vermeden worden. Deze verplichting geldt niet enkel voor grondwerken op het openbaar domein, maar ook voor grondwerken op private domeinen.
 
Gemeentedecreet:
 
Het Gemeentedecreet  geeft aan de gemeenteraad de bevoegdheid gemeentelijke reglementen vast te stellen (art. 42, §3). Een gemeentelijk reglement met betrekking tot de aanleg van nutsvoorzieningen kan twee verschillende situaties beogen.  Enerzijds kan de gemeenteraad een algemeen geldend reglement uitvaardigen dat betrekking heeft op eenieder die op zijn eigendom werken voor nutsvoorzieningen wil laten uitvoeren. Anderzijds kan het zijn dat een reglement enkel betrekking heeft op het gemeentelijk domein (zowel gronden die deel uitmaken van het openbaar domein van de gemeente als gronden die deel uitmaken van het privaat domein van de gemeente). Bij de uitbouw van een biogasnet/warmtenet zullen het Energieconversiepark en de andere actoren in het net dus desgevallend rekening moeten houden met de diverse gemeentelijke reglementen van de gemeenten die het net bestrijkt.