8.4.2 Belgische situatie

De aandacht voor duurzaamheid speelt een belangrijke rol in het opzetten van ECP projecten en ook in de diverse deeltrajecten daarvan, zoals het verwerven van biomassastromen. 

Niet alleen is duurzaamheid één van de uitgangspunten die leiden tot het opzetten van een ECP project (m.a.w. het voorwerp van het project is reeds “groen” en de diverse contractuele relaties zullen daardoor ingegeven zijn – bv. aankoop biomassa, bouw van een vergistingsinstallatie om energie te creëren), ook daarnaast valt te verwachten dat de verschillende partners van het ECP project voorwaarden wensen op te leggen aan de diverse contractanten om de optimale duurzame doelstellingen van het project te garanderen (maximaal rendement van de installaties, minimale uitstoot van emissies, mogelijkheden nuttig hergebruik van bepaalde stoffen, …). 
 
Het invoegen van milieu-gerelateerde voorwaarden in het aanbestedingsproces in oorsprong wordt benaderd met de nodige terughoudendheid: afwegingscriteria en richtlijnen. Onder het mom van een bezorgdheid om het milieu is het immers mogelijk om beperkende voorwaarden op te leggen in het kader van een opdracht die de mededinging beperken en finaal zelfs ondernemingen uit een andere lidstaat de facto uit te sluiten.
 
Meer en meer wordt het belang van milieu-gerelateerde voorwaarden in het kader van het aankoopbeleid van de overheid erkend. Vele van deze mogelijkheden zijn ondertussen opgenomen in de Europese en Belgische regelgeving, andere vinden hun rechtsgrond in rechtspraak.