6.4 Praktijkervaring

Beerse/Merksplas: Voor Beerse/Merksplas werd een concreet ankerpunt gevonden (i.e. IOK, de intercommunale afvalverwerker in de Kempen). Dit laat toe om ook voor de economische evaluatie meer concreet informatie op te vragen bij potentiële leveranciers van biomassa en technologieën. In dit geval werd enkel beroep gedaan op literatuur voor ontbrekende of minder doorslaggevende cijfers.

Lommel: In Lommel werd gekozen voor een publiek ankerpunt. De case illustreert daardoor veeleer verschillende denkpistes en/of concepten. Dit maakt dat voor deze case informatie voornamelijk uit literatuur gehaald werd. Daarnaast werd waar mogelijk gebruik gemaakt van de opgevraagde documentatie uit andere cases. 

Breda: Voor de case Breda is ook voor een publiek ankerpunt gekozen. Economische informatie voor deze case was gedeeltelijk beschikbaar uit de literatuur, waarbij sommige – belangrijke – informatie niet gedeeld kon worden vanwege confidentialiteit. Dit geeft uiteraard grotere onzekerheden met betrekking tot de uitkomsten van de economische berekeningen.

Moerdijk: De Moerdijk case is uitgewerkt zonder een concreet ankerpunt, waardoor economische informatie uitsluitend uit de literatuur en via marktinformatie beschikbaar was. Daarnaast is in deze case gekozen voor de inclusie van een innovatieve techniek (grasraffinage) waardoor economische gegevens over deze technologie met de nodige onzekerheid omgeven zijn.

Sluiskil: Voor de case Sluiskil werd voornamelijk gebruik gemaakt van de informatie verkregen binnen de case Beerse/Merksplas door de vele gelijkenissen. Om de gegevens waar nodig aan te passen aan de situatie in Nederland, werd gebruik gemaakt van literatuurgegevens.