6.3 Gevoeligheidsanalyse

Omdat de gebruikte parameters bij de economische evaluatie vaak onzeker zijn, wordt via een Monte Carlo simulatie nagegaan welke parameters de grootste invloed hebben op de variabiliteit in de NCW. Omdat een keuze gemaakt zal moeten worden tussen alternatieve ECP-concepten, wordt gebruik gemaakt van de NCW als beslissingscriterium (zie 6.1). In een eerste analyse worden alle parameters toegestaan met maximum 10% te wijzigen, in positieve en negatieve zin volgens een zelf gekozen verdeling.

Hier wordt gekozen voor een driehoeksverdeling omdat te weinig gegevens beschikbaar zijn om na te gaan welke verdeling (e.g. normaalverdeling, lognormaal verdeling) exact van toepassing is. Wel werd op basis van de literatuur een meest waarschijnlijke waarde gevonden voor de verschillende parameters. Er worden vervolgens 50.000 berekeningen uitgevoerd. Deze methode laat toe om op een snelle manier na te gaan welke parameters de grootste invloed hebben op de variatie in de NCW. Op basis van de resultaten worden de parameters met de grootste invloed op de economische haalbaarheid in meer detail onderzocht en worden deze over meer realistische ranges gevarieerd. Dit laat ook toe om enkele interessante scenario’s waarbij twee parameters tegelijk wijzigen op te stellen ter vergelijking.

Voor het ECP project is deze gevoeligheidsanalyse een van de meest belangrijke en meest inzichtgevende analyses. Dit omdat het een goed idee geeft van de parameters die de economische haalbaarheid van een opgesteld concept het meest beïnvloeden. Doordat technische en economische parameters in een model gecombineerd worden, is het ook mogelijk om de impact van beide parameters gelijktijdig na te gaan. Zeker wanneer het gaat om meer innovatieve technologieën of om onzekere parameters (zoals bijvoorbeeld subsidiemaatregelen) is dit soort analyses onontbeerlijk.