Voor het berekenen van de economische evaluatiecriteria voor biomassa ECP concepten kan gebruik gemaakt worden van het techno-economisch evaluatiemodel dat eenvoudig aangepast kan worden naar de meer specifieke biomassa ECP concepten.
Het evaluatiemodel is opgemaakt in Microsoft Excel©. Het model bestaat uit twee gegevensbladen met standaardwaarden, één met massa- en energiebalans gegevens en één met economische gegevens. Daarnaast bevat het model één berekeningsblad per ECP-concept met massa- en energiebalans, processtroomdiagram en kosten-baten analyse. Zoals aangegeven worden de technische en economische evaluatie aan elkaar gekoppeld. De gebruiker kan verschillende inputparameters variëren en nagaan wat de impact is op de financiële haalbaarheid van het ECP-concept. Tot slot bevat het model een samenvattingsblad dat de gebruiker toelaat om eenvoudig verschillende ECP-concepten met elkaar te vergelijken, zonder daarbij alle achterliggende details te moeten bekijken.
Één van de parameters die een specifieke invulling krijgt afhankelijk van de cases, is de overheidssteun die van toepassing is op de verschillende biomassaprojecten. Deze is enerzijds afhankelijk van de specifieke invulling van technieken binnen het biomassa ECP concept, maar anderzijds ook van de specifieke locatie. In België en Nederland kent de overheidssteun immers een verschillende vorm. Voor België worden ondere andere groene stroom en warmtekracht certificaten toegekend aan een aantal technologieën (meer informatie via de websites van VEA en VREG). In Nederland is de SDE+ regeling van toepassing (meer informatie via de website van de Rijksoverheid en Agentschap NL). Elke case werd daarom in het kader van het ECP project ook uitgerekend zonder subsidies mee te nemen.
Informatie omtrent investeringskosten, operationele kosten en opbrengsten kan enerzijds gevonden worden in literatuur en anderzijds via offertes en informatie van leveranciers. Afhankelijk van de case werd meer gebruik gemaakt van de ene, dan wel de andere bron van informatie.
De investeringsparameters, operationele kosten en operationele opbrengsten zijn vaak onzeker. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van marktwerking of een gebrek aan voldoende informatie. Voornamelijk voor meer innovatieve toepassingen, zoals bijvoorbeeld de upgrading van biogas tot biomethaan, is de beschikbare hoeveelheid informatie vaak beperkt. Om na te gaan wat de relatieve invloed van de gebruikte criteria is, wordt gebruik gemaakt van sensitiviteit- en scenarioanalyse.
Tijdens de ECP workshop van 9 oktober 2012 werd een eenvoudig demo-model van het techno-economisch evaluatiemodel voorgesteld. Dit demo-model kan u ter illustratie raadplegen hieronder.