Moerdijk - logistiek

Het bedrijvenpark Moerdijk is een industrieterrein gelegen in een  – voor Nederland – relatief dunbevolkt gebied. Het terrein heeft een bruto-oppervlakte van 2.600 hectare en telt vier havens. Het bedrijvenpark is verdeeld in zes gebieden. Gelijksoortige bedrijven liggen dicht bij elkaar en dat bevordert de samenwerking. Moerdijk heeft een grote zeehaven, Seaport Moerdijk, waar zeeschepen met een diepgang tot 8,40 meter kunnen binnenvaren. Er is een moderne centrale overslagterminal aangesloten op een interne baan naar de achterliggende bedrijven. Ook over de weg is het industrieterrein Moerdijk goed bereikbaar. Uit de inventarisatie van bestaande projecten en lopende initiatieven op het gebied van bio-energie is ook gebleken dat veel bio-energie bedrijven op het industrieterrein Moerdijk gevestigd zijn, waarschijnlijk mede vanwege de logistieke situatie.

Een ander (logistiek) kenmerk van het industrieterrein Moerdijk is de afzet van warmte en groen gas. Er is een warmteoverschot op Moerdijk, en lopende projecten om tot warmte-uitwisseling te komen zijn gedeeltelijk succesvol, maar tijdrovend. Invoeden van groen gas op het nationale gasnet is praktisch gesproken niet mogelijk. De beschikbare invoedingscapaciteit van het gasnet is geheel bezet door de Suiker Unie, welke een grote vergister gerealiseerd heeft op haar productielocatie in Dinteloord.

Bij de opzet en uitwerking van het ECP Moerdijk is met beide logistieke feiten (goede logistieke aanvoermogelijkheden, afzet van warmte en groen gas praktisch niet mogelijk) rekening gehouden. Al in een vroeg stadium is ervoor gekozen om hoogwaardige producten te produceren met een hoge energiedichtheid (bio-LNG, pyrolyse olie en biodiesel), zodat langere transportafstanden naar afnemers geen probleem zou zijn. Vanwege de uitstekende logistieke kenmerken van Moerdijk worden geen problemen voorzien met de aanvoer van grondstoffen (specifiek natuurgras, afvalhout, berm/slootmaaisel, GFT, schone residuvetten en mest). Veel van deze grondstoffen zullen per as worden aangevoerd; de aanwezigheid van havens geeft extra mogelijkheden om de kosten voor transport te drukken. GFT inzet is beperkt verondersteld, mede omdat Moerdijk niet gunstig gelegen is t.a.v. de locaties waar GFT geproduceerd wordt (de grotere bevolkingsconcentraties in West-Brabant).